Havangkonferansen ble avholdt for fjerde året på rad på Lillehammer Scandic hotell. Overordnet tema for konferansen er fattigdom og utenforskap. Vi har valgte undertema som er tenkt som en videreføring år etter år.
Tema for årets konferanse var “Lys i Mørket”.
Om konferansen
I fjor var formålet med konferansen å sette fokus på utvikling av møteplasser, og underordnet tema var «veien videre» for møteplasser og samhandling. I år fulgte vi opp med å invitere inn spesifikt organisasjoner og stiftelser som er har vært og er en støtte og et lys i mørket for mennesker som strever i hverdagen. Aktører som jobber og beveger seg mer i det erfaringsbaserte og frivillige feltet som supplement til hjelpeapparatet.
Deltakelsen på konferansen dekket et bredt spekter av befolkningen.
For oss er det viktig at konferansen skal gi kunnskap og faglig løft, være en arena for samarbeid, og en mestringsarena for de som besøker oss. Vi ønsker også å bidra til økt brukermedvirkning på ulike nivå. Det ivaretar vi blant annet ved at våre besøkende på Havang er aktive i planlegging av konferansen, får være med å bidra med innslag og være representert på lik linje med andre både tilhørere og bidragsytere. Vi er også veldig positive til at de som kommer og har innlegg enten selv har eller tar med noen som har erfaringsbakgrunn. Det lyktes særlig godt med i år.
Invitasjon
Programmet
Tina Lie- Minikonsert
Havangkonferansen 2019 ble også i år åpnet av musikalsk innslag med Tina Lie etter ønske fra henne selv, noe som vi synes er en veldig hyggelig tilbakemelding.
Tina Caroline Lie Vestby er en norsk artist fra Fåvang i Gudbrandsdalen. Hun ga ut sitt debutalbum He Tickles My Fancy i 2005. Med en smak av country og en smule rock ‘n’ roll, fremkaller Tina Lie sin rike, rå stemme og gripende tekster det beste fra Americana-roots Music.
Kirkens Bymisjon v/ Eva-Brit Langva;“Å reise meg fra asken – jeg gikk meg vill men fant en vei ut”
Erfaringskonsulent Eva Brit Langva, er selv pårørende og har de siste tre årene jobbet i lavterskeltilbudet pårørendeprosjektet LPP. Ålesund kommune vant i 2017 en pris som årets pårørendekommune bl.a. pga. dette arbeidet.
Medvandrerne- “Hvordan motivere rusavhengige til endring?” Roger Wangberg, Morten Holter.
«Medvandrerne er en frivillig forening, stiftet i februar 2018, som bruker naturen, aktiviteter og samhold for å styrke deltakernes evne til å mestre livet, til tross for utfordringer med rus og psykisk helse. Vi har fokus på det friske og på at hver enkelt av oss har mulighet til å delta og bidra, uavhengig bakgrunn og livssituasjon». De stilte med en
Way-Back- Stiftelsen livet etter soning; “Tilbakeføring i et brukerperspektiv” v/ Johan Lothe, leder for avdelingen i Oslo.
WayBack er en ideell stiftelse som arbeider for innsattes tilbakeføring til samfunnet.
De fokuserer på å koordinere forholdene mellom ulike instanser som NAV, utdannelsesinstitusjon, lege, rusomsorg osv. Dette gjør at overgangen til frihet blir tilrettelagt for den enkelte på hans og hennes egne premisser.
Way Back sine målsettinger er at innsatte som skal løslates får et bedre grunnlag til å bygge et krim- og rusfritt liv dersom man er motivert for det. De vil hjelpe de som kommer ut etter endt soning slik at de får en lettere overgang til samfunnet og ikke vender tilbake til kriminalitet og rus.
Endless- Minikonsert; “Fra alt til ingenting, og tilbake”.
Mikael «Endless» Nyhus. Norges mest avspilte usignerte artist. Har laget musikk siden 2005. Låtene «Ta Meg» (i samarbeid med Plumbo) og «Refleksjon» (2,7 millioner avspillinger på Spotify alene) har begge streamet til gullplate. Har tidligere toppet lister både hos Kingsize og Uhørt. I 2010 nådde han første livesending på tv2´s X-Factor, der tapte han mot Hans Bollandsås, som seinere vant konkurransen. I 2013 gjestet han God Morgen Norge med Plumbo. Har en stadig voksende fanbase over hele landet (Snart 14.000 følgere på Facebook). 21. Oktober 2016 slapp Endless albumet «Oppstandelsen» på de fleste streamingplattformer. I juni kom E&L med sommerlåta «Skinnet Bedrar». Endless jobber for tiden med EP’en «Fire Årstider», som ventes å være ute i August 2017, i tillegg til å produsere beats og instrumentaler andre artister kan bruke til sine låter.
Mina Hadjin; “Fra svartelistet til stueren”.
Radioprogramleder kjent for sin kontroversielle radiopersonlighet. Mina Hadjian tar deg med på hennes egen reise fra å gå fra et utskudd i bransjen, til å bli stueren. Hun hadde også med seg en fra Røverradioen som fortalte hva Røverradionen hadde betydd for han mens han satt i fengselet og for livet etter soning.
Lyset i hverdagen“, Et annerledes tilbud i NAV” v/ Ragnhild Guddal.
Lyset i hverdagen er et tverrfaglig samarbeid i Bærum kommune som bistår unge som har eller har hatt rusutfordringer. Vi fikk et innblikk i hva de har gjort for sin målgruppe og hva de hadde planer om videre. Ragnhild kom sammen med to som hadde fått hjelp av lyset i hverdagen.
Veien ut; “Fordi du er verdifull” v/Jan Schøyen.
Veien Ut setter fokus på kvalitativ rusbehandling og skal være til inspirasjon for rusavhengige og deres familier, andre institusjoner, politikere, næringslivet og samfunnet for øvrig. Stiftelsen startet opp på Kjønnerød Gaard, dermed fikk vi også litt innblikk i hva dyr og gårdens som arena kan bety i tilfriskning.
Tilbakemeldinger
I år som vi fjor var tilbakemeldingene overveiende positive, og vi som arrangører er veldig stolte. Generelt ble det en dag hvor vi har inntrykk av at alle koste seg og fikk en god opplevelse som var både nyttig og lærerik. Vi opplevde i år et særlig engasjement på tvers av både gjester og bidragsytere på facebook i etterkant av konferansen.
Årets konferanse vil bli fulgt opp med temadager på Havang og andre arrangement som kan holde samarbeid og bekjentskap på tvers av tjenester og organisasjoner varmt. Vi tar med oss ris, ros og erfaringer i planleggingen til neste år.