Lillehammer Brukerstyrt Senter, Havang

Kirkegata 45 2609 Lillehammer – 918 48 961

Brukeruttalelser

Lys i mørket

Uttalelser fra brukere av Havang

«Jeg har vært uføretrygdet siden begynnelsen av 2000. Har levd som rusmisbruker og langer i Oslo i en 5-6 års periode
før jeg bestemte meg for å endre livsstil under et fengselsopphold på Ullersmo. Da jeg slapp ut hadde jeg ingenting å gå til men ved en tilfeldighet kom jeg i kontakt med Havang-huset og fant en arena jeg kunne bruke for å utvikle en meningsfull hverdag. Dette har bidratt til at jeg kan se at jeg har en framtid med noe meningsfullt å ta meg til og utholdenhet til å stå imot rus/langer lyster.»

– Mann 42 år, daglig bruker og frivillig på Havang

«Hvilken betydning har Havang for meg?

• Det kan godt forklares på mange forskjellige måter, de viktigste er kanskje disse:
• Muligheten til å ha et «fast» sted å gå til dersom jeg ikke har noe å finne på.
• Dersom jeg trenger et avbrekk fra hverdagen.
• Hvis jeg får lyst å finne på noe, men mangler selvstendig initiativ.
• Hvis jeg har lyst å trene, se film, game sammen med andre med litt likt utgangspunkt som meg så finner jeg der her.
• Hvis jeg føler jeg har noe å bidra med, men ikke helt vet hvordan det skal gjennomføres eller om det er mulig å gjennomføre, så kan jeg få hjelp til det.
• Dersom jeg bare har lyst på kaffe.
• Dersom jeg trenger en meningsfull samtale eller bare å lufte tanker og ideer så er også Havang et egnet sted.
Jeg kan legge til at jeg har gått igjennom en del tunge perioder, men har visst at Havang har vært der, dersom jeg skulle hatt behov for det, noe jeg tidvis har benyttet meg av. Jeg har fått lov til å utvikle meg og gjøre flere riktige valg i hverdagen. Jeg har følt betydningen av Havang (som betyr «verd, nytte» ifølge ordboka) og at jeg definitivt har følt både verd og nytte her og jeg kommer til å fortsette å bruke, samt prøve å engasjere fler til å bruke senteret.»

– Mann ca. 30 år, nylig startet utdanning på høyskolenivå

Notis om hva Havang har betydd for meg

Jeg var den første ‘’brukeren’’ som ble med når Havang startet opp i nedslitte lokaler i en bakgård i sentrum av Lillehammer. På det tidspunktet ruset jeg meg på daglig basis og mesteparten av tiden min gikk med på å finne ‘’løsninger’’ som kunne finansiere dette mildt sagt begredelige livet. Men det var en gnist av vilje inni meg, og jeg begynte å utsette dagens første dose for å delta på aktivitetene som ble arrangert av Havang. Etter hvert fikk jeg et brennende engasjement for å bidra til å utvikle Havang videre. Og det ønsket om å være med å bygge opp et brukerstyrt senter i Lillehammer var det som endelig ga meg den siste grunnen til å ta et oppgjør med livet mitt og gå inn i behandling. Nå har jeg vært elleve måneder rusfri. Jeg har tatt to privatisteksamener på videregående nivå, og driver nå med de to siste fagene jeg trenger for å få studiekompetanse. Jeg har styreverv i brukerstyret på Havang og er deres representant i stiftelsesstyret, i tillegg har jeg styreverv i Mental Helse Ungdom Lillehammer og et par lag/organisasjoner til. Jeg er blitt ansatt i 50% vikarstilling på Havang ut året. Ingenting av dette hadde vært mulig om det ikke hadde vært for Havang og det nettverket jeg har fått gjennom å delta der. Hva Havang betyr for meg er vanskelig å sette ord på, men jeg skal gi det et forsøk. Navnet Havang kommer fra gammelnorsk og betyr ‘’verd’’ eller ‘’nytte’’, og sjelden har et navn passet bedre. For gjennom Havang har jeg fått en følelse av verdi som jeg ikke har hatt før, jeg føler jeg er til nytte for både Havang og lokalsamfunnet. Et slikt sted som Havang er uvurderlig når det kommer til forebygging og når det gjelder å kunne gi mennesker en meningsfylt hverdag. Det jeg liker spesielt godt med Havang er at det er ikke et behandlingstilbudet, men du blir ‘’snikbehandlet’’ av å være i det gode miljøet. Og man får tilgang på et stort nettverk av ressurser som kan hjelpe de som vil til å bygge seg et bedre liv.

– Tidligere rusmisbruker og styreleder for brukerstyret på

Havang
Hei!
Gjør en frivillig innsats når dagsformen tillater en innsats. Et trygt, tolerant og godt sosialt, inkluderende og tolerant miljø. Et miljø med en gjensidig forståelse, respekt og aksept for alle, og alles ulikheter. Et interessant hus med mange ulike aktiviteter, musikk, data, sying, matlaging, bibliotek, hagearbeid, vedlikehold, treningsavtaler med to tilbydere, sosiale og tillagte turer på forskjellige nivåer, personlig utvikling og læring på en sosial og trygg måte i egnet tempo via hverandre. Et miljø med mangfold, der ulike mennesker med ulik bakgrunn, livshistorie, arbeidsbakgrunn og livserfaring glir godt inn, og føler trygghet og gode relasjoner til hverandre.

– Bruker av Havang

Bruker av Havang

Jeg har vært bruker på Havang siden høsten 2013 og er nå på huset fem dager i uka, gjerne hele dagen. For min  livskvalitet og psykiske helse har Havang brukerstyrt senter blitt en bærebjelke. Med sine fantastiske ansatte og brukere som utgjør dette inkluderende miljøet, har stedet blitt som et hjem for meg og har mye av ansvaret for at den lammende, på kanten til suicidale depressiviteten som har herjet meg i mange år, har sluppet taket.

– Bruker av Havang

Bruker av Havang

Havang er et sted jeg kan gå til uansett. Selv om det ikke er noe annet sted jeg føler jeg passer inn, eller tør gå, blir en
alltid tatt imot med åpne armer på Havang. Så lenge jeg er nykter! Og det er jeg glad for. Hadde jeg kunne gått hit rusa,
hadde ikke trangen til å være nykter så sterk. Jeg ønsker jo ikke å ruse meg, og på Havang merker jeg at det er det faktisk ingen andre som ønsker heller. Alle ønsker hverandre det BESTE. I et rusmiljø blir rus den beste løsningen, og alle hjelper hverandre til å få tak i det en skulle ”trenge” for å komme gjennom dagen. På Havang hjelper alle hverandre til å komme gjennom dagen uten rus, med å tørre å kjenne på det som er vanskelig, tørre å prate, tørre å gråte, tørre å være et helt menneske. Det er nesten alltid noe som skjer på Havang, så en nesten ikke rekker tenke at noe er enklere, eller at en trenger ”medisin” (som jeg så mange ganger har kalt både ”bønnerøyking” og ”snårting”). Her er det lystighet rundt det å skape noe. Skape huset til en god plass å være, slik som å pusse opp, male møbler, sy gardiner, strikke tøfler eller kjøkkenkluter, besøke andre brukerstyrte senter etc. Alle er her for en grunn, men ingen vet hva grunnen er hvis du ikke selv deler det med de andre. En er anonym samtidig som en er blant venner. Ingen presser eller maser, bare prater fornuftig og enkelt. Hvis du selv byr av deg selv på Havang blirdu bydd på mer enn det dobbelte tilbake. Havang har hjulpet meg til å selv se, føle og erkjenne hvor jeg står i mitt eget liv.

– Daglig bruker av Havang

Bruker av Havang.

Havang har vært en viktig del av livet mitt den siste tiden. Jeg har fått hjelp til å komme meg opp og fram, fått noe å fylle dagene med, og har fått mange gode opplevelser. Havang har også gitt meg mye arbeidserfaring etter jeg fikk praksisplass, og har også hjulpet meg med tanke på videre jobb og utdanning. Havang er ett møtested for alle og har masse gode tilbud og aktiviteter. Man møter folk her som kommer fra forskjellige bakgrunner og man kan lære noe av alle sammen. For meg er Havang trivsel, samhold og ett sosialt samlingspunkt.

– Daglig bruker av Havang

Har du spørsmål eller kommentarer kan du bruke skjemaet under her. Det du skriver vil ikke ligge offentlig og blir beskyttet av taushetsplikten.

Støtt oss

Vi blir kjempeglade for gaver eller hvis du legger oss inn som din Grasrotandel hos Norsk Tipping.

Gaver kan settes inn på kontonummer 2095 49 90738 og merkes som ''gave''

Hvis du vil legge oss inn som mottaker av din grasrotandel ber du om hjelp til dette når du skal tippe og oppgir organisasjonr vårt som er 911579367

Åpningstider

Telefon: 91848961
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 09.00-16.00
Onsdag 09.00-19.00

Aktivitetskalender

  • Quiz august 23, 2019, kl. 13:30 – 14:30 Kirkegata 45, 2609 Lillehammer, Norge Almenquiz med stor takhøyde for sosiale krumspring.
  • Ukesavslutning august 23, 2019, kl. 14:00 – 16:00 Kirkegata 45, 2609 Lillehammer, Norge Ukesavslutning med kake og kaffe/te.
  • Spinning og styrketrening på Spenst - regi av kulturnettverk innlandet august 26, 2019, kl. 13:00 – 14:00 Spinning og styrketrening på Spenst hver mandag kl. 13.00 - Gratis tilbud i regi av kulturnettverk innlandet.
  • Svømming på Jorekstad august 26, 2019, kl. 14:00 – 16:00 Jorekstad fritidsbad, Jørstadmovegen 690, 2625 Fåberg, Norge Svømming på Jorekstad, og en gang i blant på Ankerskogen. (Bade)Bjørn er svømmeansvarlig og kan nåes på telefon - 910 01 031
  • Kaffepraten m/Reidar Andreassen august 27, 2019, kl. 11:00 – 14:00
  • Pårørendekaffe i regi av veiledningssenteret v/Oline Dalen august 27, 2019, kl. 17:00 – 19:00
  • Kreativ dag! august 28, 2019, kl. 09:00 – 16:00 Kirkegata 45, 2609 Lillehammer, Norge Vi strikker, syr, hekler, perler, maler, fargelegger, osv. Ta med deg det du liker å holde på med! Har du noe som trenger lette reparasjoner ta det med, vi hjelper deg så godt vi kan. F.eks. legge opp bukser/skjørt, sy i knapper, osv.
  • Kveldsåpent med pizza! august 28, 2019, kl. 16:00 – 19:00
  • Bueskyting august 29, 2019, kl. 14:00 – 16:00 Fabrikken AS, Løkkegata 9, 2615 Lillehammer, Norge Bueskyting utendørs på Mosodden. Oppmøte på Havang klokken 13.45.
  • Quiz august 30, 2019, kl. 13:30 – 14:30 Kirkegata 45, 2609 Lillehammer, Norge Almenquiz med stor takhøyde for sosiale krumspring.
%d bloggere like this: